Menü
Kosár

Európa természeti kincsei

Európa természeti kincsei
Európa természeti kincsei
  • Készlet: Raktáron
  • Termékkód: 4424
  • Méret: 24.00cm x 34.00cm x 1.00cm
  • ISBN: 9789635102228
  • belív: színes
  • Védőborító: nincs
  • Oldalszám: 48
  • Méret: B4
  • Kötés: kemény fedeles, cérnafűzött
  • Kiadó: TKK Kereskedelmi Kft.

Előző akciós ár: 2 190 Ft
Az előző 30 nap legalacsonyabb ára

Eredeti ár: 2 850 Ft
A könyv teljes ára


Online ár: 2 190 Ft (-23%)

Weboldalunkon leadott rendelésekre érvényes ár

Nettó ár: 2 190 Ft
Ár hűségpontban: 2190

Színes album számtalan képpel és lényegre törő leírásokkal Európa ismert és alig ismert természeti szépségeiről.

Európa 34 gyönyörű helyszínére repítjük Önöket. Ismert és kevésbé ismert európai természeti csodák, kincsek rövid leírása, bemutatása.

A lélek megnyugszik egy hullámzó tó partján, mert a hegyek között csillogó víztükör megkettőzi az eget s tovább úsznak benne a fellegek, mert a természet építő és romboló munkája nyomán csodás tájakat alakított ki számunkra, amiben örömünket leljük. Meglátogatásuk életre szóló élmény lesz, jó itt kipihenni magunkat, feltöltődni. A szemnek és a szellemnek is szüksége van a távolba vesző horizont látványára. Addig is tájékozódhatunk a könyvből, megszervezhetjük a kirándulást a csodás felvételek, képek alapján.

Tartalom

Abisko Nemzeti Park

Aldunai szorosok

Bardenas reales a spanyol sivatag

Békás szoros

Bialowieza erdő

Berchtesgaden-i Alpok

Bled-tó

Camargue

Drass

Douro folyó völgye

Dolomitok

Duna deltavidéke

Etna

Étretat sziklái

Ezer tó vidéke

Fertő-tó

Harz hegység

Izland gejzírjei

Kiskohi medvebarlang

Ladoga tó

Lahemaa Nemzeti park

Lauterbrunne völgy

Meteorák

Moher-sziklák

Öt tó völgye

Paklenica

Oulanka Nemzeti Park

Plitvicei tavak

Pulpit rock

Samariá-szurdok

Svartifoss-vízesés

Szász-Cseh Svájc

Zákinthosz

Watt-tenger

Abisko Nemzeti Park

"Lappföld Svédországhoz tartozó részén járunk, a norvég határtól alig 40 km-re nyugatra. Ez az ország legészakibb ré­gió­ja, a hideg Skandinávia szíve. "

Aldunai szorosok

"A kelet felé forduló Duna Szerbia és Románia határán haladva hagyja el a Kárpát-medencét (ez a medence egyetlen jelentős kifolyása). Északról a Déli-Kárpátok, délről pedig már a Szerb-Érchegység jelöli ki a szűk völgyekbe kényszerülő folyó útját. Az eddig békésen haladó Duna itt komoly akadályba ütközik, és a hegyek sziklái között kellett utat vágnia. "

Bardenas reales a spanyol sivatag

"Európa nem a sivatagairól híres, Bardenas reales 45 000 km2-es vidékét is sokan inkább Ázsiába vagy Észak-Amerikába tippelnék. A kietlen, félsivatagos holdbéli táj azonban Spanyolországban található, Pamplona és Zaragosa között félúton. "

Békás szoros

"A Nagyhagymás-hegység és a Gyergyói-havasok közé ékelődik be ez az alig 5 km hosszú, szűk szurdokvölgy, ami nem más, mint a Békás-patak völgye. Ma is fontos átkelőhely; korábban jelentős határátkelő is volt Erdély és a keleti Moldávia között. "

Bialowieza erdő

"Ma már idegenül hangzik a kifejezés: európai őserdő, pedig hajdanán az öreg kontinensünket is végeláthatatlan erdőségek borították – különösen az északi területeken. A lengyel alföld és a keleti folytatása sem volt kivétel, sőt. Mára azonban a Lengyelország és Fehérorosz­ország határán lévő Bialowieza erdő igazi unikum. "

Berchtesgaden-i Alpok

"Az Északi-Mészkőalpok szinte egész Ausztrián keresztülhalad, ám egy kis szakaszon Németország területére is eljut: ez a Berchtesgadeni-Alpok. A hegyvonulat területe – legalábbis az Alpok egészéhez mérten – elenyésző, Németországnak még­is külö­nösen kedves, hiszen az Alpok egyetlen vonulata az országban. "

Bled-tó

"a valaki fellapoz egy utazási prospektust Szlovéniáról, jó eséllyel már az első lapokon találkozik a Bledi-tóval és a rajta található Bled-szigettel. Az olasz határ közelében fekvő tó és az azt körülölelő táj valóban varázslatos. A hátteret a Júliai-Alpok hegyei biztosítják, közöttük is a lankás Straza, a sziklás csúcsú, 611 m magas Ojstrica, ahonnan pompás kilátás nyílik a tóra,"

Camargue

"Európa kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb deltavidéke a Rhoˆne folyó torkolata Dél-Franciaországban. A Földközi-tengerbe ömlő folyó Arles városánál két ágra szakad (keleten a Grande Rhoˆne, nyugaton a Petit Rhoˆne), melyek között egy sekély tavakban, nádasokban és homokzátonyokban gazdag deltavidék alakult ki. Ezenfelül a tenger sós vize is gyakran visszaáramlik a torkolat mocsaraiba, létrehozva egy egészen rikta vizes ökoszisztémát. "

Drass

"Németország balti-tengeri partvidéke so­sem volt nyugodt vidék. A tenger és a szárazföld itt valóságos harcban áll egymással, az elmúlt évszázadok alatt is szigetek, félszigetek alakultak ki, vagy tűntek el a víz építő és romboló munkájának köszönhetően."

Douro folyó völgye

"A portói bor fogalom, amit nemcsak a borászok ismernek, de a nagyközönség is. A portói azonban nem kifejezetten a város szülötte, sokkal inkább az azt körülülelő napsütötte vidéké. Portugália északkeleti szegletében, a spanyol határhoz közel találjuk meg a Douro folyó völgyét, melynek lankáin (is) végeláthatatlan szőlőültetvények sorakoznak egymás után. Ázsia rizsteraszai juthatnak eszünkbe, és a hasonlóság nem véletlen. Itt is emberalkotta teraszokat látunk,"

Dolomitok

"A Dolomitok hegysége Olaszország észak­keleti szegletében található. A több ezer méter magas hegyek az Alpok hegylán­cainak szerves része, azokkal egyidőben (65 millió évvel ezelőtt) született. Mint neve is mutatja, az uralkodó kőzet a dolomit, ami egy magnéziumtartalmú mészkőfajta. (Itt fedezték fel először ezt a fajta kőzetet, ennek tiszteletére kapta nevét a táj, de dolomitkő szerte a világon előfordulhat, például Magyarországon is.)"

Duna deltavidéke

"A Fekete-tengerbe ömlő Duna a partoktól 75 km-re kettéágazik. Innen egészen a tengerig egy összefüggő deltavidéket hozott létre, amely nemcsak Romániában, de Európában is az egyik legértékesebb természetes élőhely. "

Etna

"Európában – Izlandot leszámítva – kevés az aktív tűzhányó, mindössze 3 található, Olaszországban. Mind a három az afrikai és az eurázsiai kőzetlemez találkozásánál alakult ki, és mai napig a tektonikai mozgások táplálják őket. "

Étretat sziklái

"A franciaországi Étretat települése a La Manche-csatorna partján áll. A hangulatos kisváros elsősorban a tengerparton álló szikláiról híres, amelyek a szemközti doveri sziklák testvérei. Ugyanaz a fehér kréta alkotja a meredek, sok helyen merőleges sziklafalakat."

Ezer tó vidéke

"Szinte mindenki ismeri ezt a kifejezést, ami Finnország közepének az elterjedt neve. A kiterjedt síkság, persze, nem áll meg az államhatároknál, és az orosz oldalon nagyon hasonló körülmények között folytatódik az európai tajga. Az elnevezés nem valami misztikus utalás, valóban arról van itt szó, hogy az utazó lépten-nyomon tavakba botlik, a legkisebbektől az egészen nagy kiterjedésűekig, a legváltozatosabb formákban. Ha csak az 500 m2-nél nagyobb felületű állóvizeket számoljuk, csak Finnországban 187 888 tó teszi változatossá a tájat,"

Fertő-tó

"Magyarország és Ausztria közös kincse a Fertő tó (németül Neusiedler See), nem csak természeti, de kulturális értékei miatt is világörökségi helyszín rangot kapott 2001-ben. A Fertő alig 20 000 éves lehet, a jégkorszak ideji kéregmozgások hozták létre medencéjét. "

Harz hegység

"A Harz-hegység Németország középső részén terül el, tőle északabbra már aligha találunk nála magasabb hegyeket. A Harz igazi, ősi röghegység, sokkal öregebb, mint pédául az Alpok. (Az úgynevezett Variszkuszi-hegységrendszer maradvá­nya, amely jó 300 millió évvel ezelőtt emelkedett ki.) A hegység jól körbehatárolható, 110 km hosszú és 40 km széles"

Izland gejzírjei

"Földtanilag Izland Európa egyik legizgalmasabb szeglete. Az apró északi sziget nagyon fiatal, alig 20 millió éve emelkedett ki az elmozduló kőzetlemezek határánál kialakult vulkáni övezetben. A föld mélye a mai napig fortyog a sziget alatt, emiatt több aktív vagy részben aktív vulkán található a szigeten. "

Kiskohi medvebarlang

"Európa egyik legszebb cseppkőbarlangját csak 1975-ben találták meg Erdélyben, ráadásul egy bányarobbantás nem várt következményeként. (A szomszédban márványbánya üzemelt.) A másfél km hosszú Medve-barlang Romániában, Kiskoh község határában, a Bihar-hegység egyik mészkőhegyében bújik meg."

Ladoga tó

"A skandináv tóvilág legdélebbi tagjának is nevezhetjük a Szentpétervártól 50 km-re, északkeletre található Ladoga-tavat. Története azonban eltér az északi tavakétól. Valójában a Balti-tenger helyén kialakult ősi édesvizű beltengerek része volt. Legutóbb úgy 7-8000 éve válhatott külön, addig közvetlen kapcsolatban volt a Balti-tenger medencéjével. (A Néra folyó is csak úgy 3000 éves lehet, a Balti-tenger pedig úgy 7000 éve sós tenger.)"

Lahemaa Nemzeti park

"a Észtország, egykor az egész Szovjet­únió legnagyobb nemzeti parkja volt a Balti-tenger partjainál elterülő park. A több­-

arcú park 3 tengeröböl és 4 félsziget egymásutánjából áll, amihez még jelentős területek kapcsolódnak a szárazföldön."

Lauterbrunne völgy

"Svájc egyik legnagyobb természetvédelmi területének szíve a Berni-felvidéken található Lauterbrunnen-völgy és közvetlen vidéke. Az Alpok közepén található káprázatos szépségű völgyben igazán megtalálhatunk mindent, amit egy ilyen völgytől elvárhatunk – sőt, többet. A néhol ezerméteres sziklák merőleges falai közé beékelődött völgy hátterében gigantikus hegycsúcsok emelkednek"

Meteorák

"A meteorákat talán mindenki ismeri, hiszen Görögország egyik legismertebb tu­rista látványosságáról beszélünk. A sziklák tetején évszázadok óta trónoló kolostorok képe valóban megkapó és egyedi. A legfiatalabb is öregebb mint 600 éves, és mára a 21 épület közül csak 5-öt használnak kolostorként. Az egykori szerzetesek célja az volt, hogy elvonuljanak a világ elől, ezért költöztek fel a 100-300 m magas sziklacsúcsok tetejére,"

Moher-sziklák

"Írországot sokáig a világ végének tekintették az európai hajósok. Ebbe a képbe tökéletesen beleillik a sziget igencsak mor­cos partvonala, amely sok helyen ha­tal­mas sziklákkal próbálja meg elijeszteni az ide merészkedő tengerészeket. A sziget nyugati oldalának egy 8 km hosszú szakasza ezek közül a leghíresebb. A partszakasz a nevét az egykor itt álló Moher-erődről kapta, amelyet a XIX. században elbontottak."

Öt tó völgye

"Lengyelországban, a szlovák határ mentén járunk. A Magas-Tátra gyöngyszemének is szokás nevezni a gleccser vájta völgy(ek)ben megbújó tavak láncolatát. Az elterjedt nevével ellentétben nem öt, hanem négy tó található, ezek a Nagy-, Fekete-, Hátsó- és Elülső-tó. Az ötödik, Kis-tó már jóval kisebb, az Ökör-tó pedig csak időszakos állóvíz a közelben. Ezzel azonban nincs vége, a 2200 m magas Miedziane-gerinc keleti oldalán két további tó, a Halastó (egyesek szerint a világ legszebb hegyi tava) és a  kisebb, de mélyebb társa, a Fekete-tó található"

Paklenica

" Dinári-hegység részét képező Velebit-hegylánc Horvátország közepén nyújtózik. A mészkőhegység nem két napja hadakozik a természet erőivel, így sziklái erősen megkoptak. Különös alakú szirtek, mély kanyonok, rendkívül mély víznyelők tarkítják a tájat, nem csoda hát, hogy az itt élők szemében a Velebit egy tündérek, boszorkányok lakta varázslatos hely."

Oulanka Nemzeti Park

"Skandinávia közepén találjuk meg az Oulan­ka Nemzeti Parkot, Finnország keleti határa mentén. A táj – első ránézésre – az igazi vadregényes skandináv vadon képét mutatja, ami nem tévedés. Mindazonáltal Oulanka ennél jóval több. Oulan­ka igazi határvidék. Élővilága ugyanis a hideg északi és a kontinentális (innen nézve) déli ökoszisztémák keveredéséből alakult ki. Emellett az ázsiai és az európai növény- és állatvilág ad itt egymásnak randevút."

Plitvicei tavak

"Horvátország talán legismertebb természeti képződménye a Plitvicei-tavak, és ez nem véletlen. A nemzeti parkká nyilvánított területen 16 tó és 90 kisebb-nagyobb vízesés alakult ki, káprázatos vidékké varázsolva a völgyeket."

Pulpit rock

"Más néven Preikestolen, de hivatkoznak rá a pap szószékeként is. Norvégia lélegzetelállító sziklaszirtjénél hangulatosabb, és igazibb kilátót a fjordok világára nem is kívánhatnánk. Az ország északnyugati partjaihoz közeli Lysefjord északi partján, közel a fjord végéhez áll a 607 m magas Preikestolen. "

Samariá-szurdok

"Kréta szigetén legalább 50 kanyon alakult ki, ezek között a leghíresebb – és egyben a legnagyobb – a Samariá-szurdok. A 16 km hosszú kanyont – tévesen – Európa leghosszabb szurdokvölgyének is nevezik. Ha nem is csúcstartó, szépségével mindenképp Kréta legfontosabb természeti csodája."

Svartifoss-vízesés

"Izland délkeleti szegletében, a partoktól alig 20-30 km-re találjuk meg a sziget egyik legismertebb látványosságát, a Svartifoss-, azaz a Fekete-vízesést. A 20 m magasból lezúduló víz igazán impozáns keretet kapott bazaltorgonákból."

Szász-Cseh Svájc

"Csak tisztánlátás végett, Németország és Csehország határán járunk. A furcsa elnevezés voltaképp az Elba homokkőhegységet takarja, amelyre a XVIII. században ragasztották rá a svájci elnevezést, mivel két itt élő svájci művész nagyfokú hasonlóságot látott szülőhazájukkal, a svájci Júra-hegységgel."

Zákinthosz

"A görög sziget strandjait nemcsak Európa, de a világ legszebb strandjai közé is szokás beválogatni. Fehér homok, lassan mélyülő türkizkék víz, hófehér sziklák, sárgás, vöröses mintákkal, a háttérben zöld növényzet, csakhogy ne legyenek túl barátságtalanok a hegyek – és még a rozsdás teherhajó roncsa sem rontja el a látványt, sőt. Zákinthosz (angolosan elterjedve Zakynthos) alig 16 km-re nyugatra fekszik a Peleponnészosz-félszigettől; 20 km széles és 40 km hosszú sziget"

Watt-tenger

"Voltaképp az Északi-tenger melléktengere (Hollandul Waddenzee), amelyet a Külső-Fríz-szigetek választanak le a tengertől.  Ez a föld legnagyobb árapálysíksága, ami azt jelenti, hogy apály idején a terület nagyrészt iszapos területté alakul át. A legtöbben ugyan Hollandiához kötik, ám – Németország partjain keresztül – egészen Dániáig elhúzódik, összesen 500 km hosszan. "


Írjon véleményt!